#keďpečiemja
Úvod
Sušienky
Do formy
Jednoduché
Lístkové cesto
Rolády
Odpaľované cesto
Rolády
Čokoládovo-kávová roláda
Karamelová roláda
Svieža roláda s ovocím
Zamatová roláda
Zamatová roláda
Suroviny:
7 vajíčok
11PL kryštálového cukru
3PL kakaa
1ČL kypriaceho prášku
500ml mlieka
1 zlatý klas
100g kryštálového cukru
250g masla
3PL kakaa
100g čokolády na varenie
50g masla
Postup:
Do bielok počas šľahania postupne pridávame po lyžiciach cukor. Vyšľaháme tuhý sneh. Na nízkych otáčkach šľaháme sneh ďalej a pridávame po jednom žltka. Do zmesi preosejeme kakao s kypriacim práškom a jemne ručne zmiešame. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180*C 10-15 minút. Po vybratí z rúry oddelíme papier na pečenie od okrajov cesta a necháme vychladnúť.
Z mlieka, cukru a zlatého klasu si uvaríme 'puding', ktorý necháme vychladnúť. Po vychladnutí vyšľaháme maslo izbovej teploty. Prišľaháme uvarený puding.
Polovicu plnky rozotrieme na cesto. Do druhej polovice primiešame 3PL kakaa. Rozotrieme aj druhú polovicu plnky na už rozotretú svetlú plnku. Roládu zrolujeme, prenesieme na plech a necháme zatuhnúť v chladničke. Čokoládu s maslom si roztopíme. Vychladenú roládu oblejeme čokoládou a necháme čokoládu zatvrdnúť. Roládu odporúčam krájať nožom, ktorý si pred každým rezom namočíme v horúcej vode (aby sa nám čokoláda nepolámala).
hore
Svieža roláda s ovocím
Suroviny:
3 vajíčka
150g práškového cukru
1 vanilkový cukor
150g hladkej múky
1 kypriaci prášok
75ml oleja
75ml vody
1 zlatý klas
400ml mlieka
80g kryštálového cukru
2 kyslé smotany
džem
ovocie
Postup:
Z bielok vyšľaháme tuký sneh. V druhej miske vyšľaháme žĺtka s cukrom, pridáme múku s kypriacim práškom, vodu a olej. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 200*C 10-12 minút. Cesto necháme vychladnúť. Zo zlatého klasu, mlieka a cukru si uvaríme zmes, ktorú necháme vychladnúť. Po vychladnutí k zmesi primiešame kyslé smotany. Cesto natrieme džemom, pripravenou plnkou (trošku plnky si necháme na obtretie), posypeme ovocím a zrolujeme. Roládu potrieme zvyškom plnky, ozdobíme ovocím. Podávať odporúčam po pár hodinách v chladničke.
hore
Karamelová roláda
Suroviny:
6 vajíčok
5PL práškového cukru
2PL kakaa
1ČL kypriaceho prášku
250ml smotany na šľahanie
200g Ricotty
90g kryštálového cukru
Postup:
Z bielok vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne počas šľahania pridávame práškový cukor. Ak je sneh tuhý na nízkych otáčkach primiešame žĺtka. Cez sitko preosejeme kakao s kypriacim práškom a dobre ručne! premiešame. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 200*C 10 minút. Kryštálový cukor skaramelizujeme. Do roztopeného karamelu opatrne prilejeme 50ml smotany na šľahanie. Miešame pokiaľ sa karamel znovu nerozpustí. Cesto aj karamel necháme vychladnúť. Vyšľaháme si šľahačku zo zvyšku smotany spolu s ricottou. Pridáme karamel (asi jednu lyžičku si necháme na ozdobu). Plnku (cca 3 lyžice necháme na potretie hotovej rolády) rozotrieme na cesto a zrolujeme. Zo zvyškom plnky potrieme roládu a karamelom ozdobíme vrch. Pred podávaním odporúčam chvíľu nechať odležať v chladničke.
hore
Čokoládovo-kávová roláda
Suroviny:
3 vajíčka
125g práškového cukru
150g hladkej múky
1 kypriaci prášok
80ml vody
50ml oleja
250g masla
4PL kakaa
200g horkej čokolády
100ml silnej kávy
Postup:
Z bielok vyšľaháme tuhý sneh. V druhej miske vyšľaháme žltka s práškovým cukrom, pridáme múku, kypriaci prášok, vodu, olej a vymixujeme hladké cesto. Bielka ručne zľahka vmiešame do cesta. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 200*C 10 minút. Ešte horúce cesto prenesieme na utierku papierom nahor, papier na pečenie stiahneme dole z cesta. Cesto zrolujeme na roládu s utierkou a necháme takto zrolované vychladnúť.
Čokoládu nakrájanú na malé kúsky zalejeme horúcou silnou kávou. Chvíľu počkáme a metličkou miešame, aby sa nám čokoláda a káva spojila. Maslo izbovej teploty vyšľaháme s kakaaom. Zmes čokolády a kávy izbovej teploty postupne zašľahávame do masla s kakaom. Takto nám vznikne plnka. Podľa chute môžeme plnku dosladiť práškovým cukrom. Cesto si rozrolujeme, natrieme plnkou (asi 4-5PL plnky si necháme na obtretie). Roládu naspäť zrolujeme, obtrieme plnkou. Hotovú roládu dáme zachladiť do chladničky.
hore
Videorecepty
Čokoládovo-kávová
Karamelová roláda
Svieža roláda
Zamatová roláda
Vytvorila
Soňa ©
"Všetko má svoj čas a svoju chvíľu každé úsilie pod nebom." Kaz3,1